fbpx

Follow Us

Activități de prestare servicii pe baza patentei

Sar putea să-ți placă și...

Web sitesi için Hava Tahmini widget

Persoana fizică preconizează să presteze servicii de frizerie (îngrijirea și înfrumusețarea părului). De asemenea, aceasta dorește să desfășoare activitate de predare a cursurilor în domeniul respectiv. Este în drept persoana în cauză să solicite eliberarea patentei de întreprinzător în vederea practicării activităților specificate?

Patenta de întreprinzător este un certificat de stat nominativ, ce atestă dreptul de a desfăşura genul de activitate de întreprinzător indicat în decursul unei anumite perioade de timp și este reglementată de  cu privire la patenta de întreprinzător.

Titular de patentă poate fi orice cetăţean al Republicii Moldova cu capacitate de exerciţiu, orice cetăţean străin sau apatrid, care locuieşte permanent în Moldova şi are dreptul să desfăşoare activitate de întreprinzător, care a declarat despre intenţia sa de a procura patentă şi corespunde cerinţelor de calificare necesare acestui gen de activitate.  Se eliberează patenta pentru unul din genurile de activitate, a căror listă este anexată la legea sus-numită, pentru o perioadă nu mai mică de o lună și nu mai mare de 12 luni, în baza cererii depuse la subdiviziunea Serviciului Fiscal Stat în a cărei rază solicitantul își are înregistrat domiciliul sau preconizează să își desfășoare activitatea.

Anexa la Legea nr. 93/1998 prevede genurile de activitate:

– 2.8. “Servicii de frizerie și servicii cosmetice”;

– 2.13. “Predarea şi meditarea diferitelor discipline, cu excepţia muzicii, coregrafiei şi artelor plastice (instruire individuală sau în grupe cu un număr de pînă la 20 persoane)”.

De menționat că deținerea de către același titular a două sau mai multe patente valabile concomitent pentru același gen de activitate desfășurată în același loc este interzisă. Astfel, reieșind din cele expuse, persoana fizică are dreptul să presteze servicii de frizerie și să desfășoare cursuri de instruire în același domeniu, pentru acesta fiind necesară deținerea a două patente de întreprinzător eliberate pentru genurile de activitate enumerate mai sus.

Specificăm faptul că, în vederea desfășurării activității de predare și meditare a diferitor discipline (genul 2.13) solicitantul, împreună cu cererea de eliberare a patentei, urmează să prezinte copia de pe diplomă sau de pe alt act privind studiile ce confirmă nivelul de calificare necesar desfăşurării genului de activitate respectiv. Cu referire la acest subiect, se acceptă doar copia de pe actele de studii elaborate și aprobate de Ministerul Educației și Cercetării, personalizate în mod centralizat. Cu alte cuvinte, odată cu prezentarea documentului în cauză, persoana demonstrează că deține competențele necesare și este aptă de a preda anumite cursuri altor persoane, fiind instruită în modul corespunzător în cadrul unei instituții de învățământ acreditată/autorizată de către autoritatea de resort.  

Reiterăm că predarea cursului de instruire de către titularul patentei de întreprinzător poate fi realizat pentru un grup de până la 20 de persoane!!!

Totodată, pentru obținerea patentei în scopul prestării serviciilor de frizerie/cosmetice, solicitantul nu anexează copia de pe diplomă sau de pe alt act privind studiile ce confirmă nivelul de calificare necesar. Cu toate acestea, persoana fizică care preconizează să practice activitate de întreprinzător în domeniul cosmeticii urmează să aibă în vedere prevederile “Algoritmului de diferenţiere a competenţelor profesionale  în  domeniul  cosmeticii,  dermatocosmetologiei, chirurgiei plastice, estetice şi microchirurgiei reconstructive”, aprobat prin .

Subsecvent, menționăm că titularul patentei este obligat:

a) să respecte ordinea stabilită de desfăşurare a activităţii indicate în patentă, normele sanitare, normele de protecţie contra incendiilor, să îndeplinească alte cerinţe ce se referă la genul de activitate respectiv;

b) să desfăşoare activitatea numai în locurile permise în aceste scopuri de regulamentul de desfăşurare a activităţilor de comerţ în localitatea respectivă, aprobat de consiliul local;

c) să respecte drepturile şi interesele consumatorilor;

d) să afişeze patenta sau copia ei, autentificată de notar, într-un loc vizibil la locurile unde îşi desfăşoară activitatea de întreprinzător, iar în caz de necesitate să o prezinte la cererea organului de control sau a consumatorilor.

De asemenea, titularul nu este în drept să angajeze lucrători pentru desfăşurarea activităţii de întreprinzător specificate în patentă și nu poate transmite patenta altei persoane, aceasta fiind valabilă numai pentru el. Este important de accentuat că în relaţiile de drept civil, titularul patentei acţionează în numele său și răspunde pentru obligaţiile aferente desfăşurării activităţii de întreprinzător pe parcursul duratei de prescripţie stabilită de lege, indiferent de durata patentei.