fbpx

Follow Us

Asigurare Medicală pentru Întreprinderi Individuale

Sar putea să-ți placă și...

Web sitesi için Hava Tahmini widget

Persoana fizică care a înregistrat o întreprindere individuală (ÎI) în luna octombrie curent și nu are achitată suma primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul 2024, are obligația să achite această plată integral sau sunt stabilite careva scutiri (ținând cont ca până la finele anului au rămas doar 2 luni)? Ce stabilește legislația în vigoare în situația în care persoana fizică s-a aflat peste hotarele țării mai mult de 183 de zile?

Persoana fizică neangajată, cu domiciliul în Republica Moldova, care nu a fost asigurată  la sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală până la fondarea întreprinderii individuale (ÎI), devenind fondator ai ÎI, are obligația de a achita suma fixă a primelor de asigurare de asistență medicală conform lit. b) din pct. 1. al anexei 2 la  cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală nr.1593/2002 (Legea nr.1593/2002).

Situația indicată în întrebare este reglementată de prevederile alin. (1) din art.23 al Legii nr.1593/2002. În acest alineat este stabilit că persoanele fizice care se includ în una din categoriile de plătitori prevăzute în anexa nr. 2 (persoane care au obligația de a se asigura de individual), după expirarea termenului stabilit la art. 22 alin. (1), vor achita, în termen de 30 de zile calendaristice de la data includerii în categoria respectivă, prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă, în cuantum proporţional numărului de zile ale anului de gestiune în care nu au avut statut de persoană asigurată, inclusiv numărul de zile calendaristice rămase până la finele anului de gestiune.

Concomitent, persoana indicată în întrebare, a devenit fondator de ÎI doar în luna octombrie curent, iar până la fondarea acestei întreprinderi ea nu a fost asigurată la sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală. Respectiv, această persoană are obligația de a achita în termen de 30 de zile calendaristice de la data includerii în categoria respectivă de plătitori ai primei medicale (fondator al întreprinderii individuale) prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă, în cuantum proporţional numărului de  zile ale anului de gestiune în care nu a avut statut de persoană asigurată, inclusiv numărul de zile calendaristice rămase până la finele anului de gestiune.

Este de menționat faptul că în conformitate cu art.4 alin. (2) din Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2024 (nr.420/2023) este stabilit că, prin derogare de la prevederile art. 17 alin. (4) din Legea nr. 1585/1998 cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală, prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă calculată pentru categoriile de plătitori prevăzute în anexa nr. 2 la Legea nr. 1593/2002, se stabilește în mărime de 12636 de lei. Legea vizată prevede reduceri doar în cazurile când primele sunt achitate în termen de până la data de 31 martie a anului de gestiune. Respectiv, persoana indicată în întrebare, în termen de 30 zile de la fondarea întreprinderii individuale, este obligată să achite integral primele în mărime de 12636 lei.

În cazul în care persoana fizică care a înregistrat ÎI în luna octombrie 2024, iar până la înregistrarea întreprinderii a fost peste hotare timp de peste 183 zile în anul curent, această persoană nu este stabilită în calitate de plătitor a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă. În acest caz, doar la dorința acesteia de a obține statut de persoană asigurată, ar putea achita suma fixă integral în mărime de 12636 lei. Aceasta este stabilit în pct. 3 din anexa 2 la Legea nr. 1593/2002 și alin. (7) din Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală nr.420/2023.

Totodată, conform pct. 3 din anexa 2 la Legea nr. 1593/2002, alţi cetăţeni ai Republicii Moldova, străinii titulari ai dreptului de ședere permanentă și beneficiarii de protecție internațională, care nu sunt angajaţi şi nu fac parte din nici una din categoriile enumerate şi nu sunt asigurate de Guvern, conform art.4 alin. (4) din Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală, care fac dovada aflării în Republica Moldova pentru cel puţin 183 de zile (pe parcursul anului bugetar), se asigură în mod individual. De aici rezultă că persoanele, care se află peste hotare mai mult de 183 zile, nu sunt stabiliți în calitate de plătitori ai sumei fixe a primelor de asigurare medicală. În alin. (7) din art. 4 al Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală nr.420/2023 este stabilit că cetățenii Republicii Moldova care nu fac parte din categoriile de plătitori prevăzute de Legea nr. 1593/2002 și care, după termenul stabilit la art. 22 alin. (1) din legea menționată, fac dovada aflării peste hotarele Republicii Moldova o perioadă mai mare de 183 de zile calendaristice în cursul anului bugetar, obțin statutul de persoană asigurată în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală după achitarea integrală a primei de asigurare în cuantumul stabilit la alin. (2) din prezentul articol, adică în mărime de 12636 lei.