În conformitate cu art.1251 al Codului civil, prin contractul de locaţiune, o parte (locator) se obligă să dea celeilalte părţi (locatar) un bun determinat individual în folosinţă temporară sau în folosinţă şi posesiune temporară, iar aceasta se obligă să plătească chirie.
În condițiile art. 459 din Codul civil, bunurile pot fi imobile şi mobile. Bun imobil se consideră terenul înregistrat în registrul bunurilor imobile sub număr cadastral distinct. Rămân bunuri imobile materialele separate în mod provizoriu de un teren, pentru a fi reîntrebuințate, atât timp cât sunt păstrate în aceeași formă, precum şi părțile integrante ale unui bun imobil care sunt detașate provizoriu de acesta dacă sunt destinate reamplasării. Materialele aduse pentru a fi întrebuințate în locul celor vechi devin bunuri imobile. Bunurile care nu sunt raportate la categoria de bunuri imobile, inclusiv banii, valorile mobiliare și alte titluri de valoare, sunt considerate bunuri mobile.
Concomitent, conform art. 901 alin. (34) din Codul fiscal, persoane fizice, care nu desfășoară activitate de întreprinzător şi transmit persoanelor specificate la art.54, precum şi altor persoane decât cele specificate la art.90 în posesie şi/sau în folosință (locațiune, arendă, uzufruct, superficie) proprietate imobiliară, achită impozit în mărime de 7% din valoarea lunară a contractului. Persoanele menționate sunt obligate, în termen de 7 zile de la data încheierii contractului, să înregistreze contractul încheiat la Serviciul Fiscal de Stat. Acest impozit se achită lunar, cel târziu la data de 25 a lunii în curs, în modul stabilit de SFS.
Astfel, reieșind din faptul, că prevederile art.90¹ alin. (34) din CF, stabilesc obligația de achitare a impozitului pe venit doar pentru transmiterea în posesie şi/sau în folosință (locațiune, arendă, uzufruct, superficie) a proprietății imobiliare, în cazul în care două persoane fizice încheie un contract de locațiune a unui bun mobil, acest contract nu urmează a fi înregistrat la autoritatea fiscală.
De asemenea comunicăm că, în conformitate cu prevederile art. 18 lit. d) din CF, veniturile din chirie (arendă) sunt surse de venit impozabile și se includ în venitul brut.
Prin urmare, persoana fizică care obține venituri de la transmiterea în locațiune a unui bun mobil altei persoane fizice, urmează, prin prisma prevederilor art. 83 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, să declare venitul respectiv prin depunerea Declarației cu privire la impozitul pe venit (Forma CET18), nu mai târziu de data de 30 aprilie a anului următor anului fiscal de gestiune și să impoziteze acest venit la cota de 12 %, în conformitate cu art. 15 lit. a) din Codul fiscal.