fbpx

Follow Us

ÎNREGISTRAREA ONLINE A UNUI SRL 📄

Sar putea să-ți placă și...

Web sitesi için Hava Tahmini widget

Societatea cu răspundere limitată (SRL) este o societate comercială cu personalitate juridică al cărei capital social este divizat în părți sociale conform actului de constituire și ale cărei obligații sunt garantate cu patrimoniul societății. Asociații societății cu răspundere limitată poartă răspundere pentru obligațiile întreprinderii numai în limitele valorii acțiunii (cotelor) care le aparțin.

Statutul juridic al SRL este reglementat de prevederile Legii nr. 135-XVI  din  14.06.2007 privind societăţile cu răspundere limitată.

Subsecvent, este necesar a remarca că pentru înregistrarea online a unui SRL, administratorul și contabilul SRL urmează să obțină semnătură electronica, prin respectarea cerințelor stabilite de prevederile Legii nr. 124/2022 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere.

Semnătura electronică poate fi obținută de la următorii prestatori de servicii de certificare:

– I.P. „Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe”;

– I.M. Orange Moldova S.A.;

– I.M. Moldcell S.A.;

– I.P. „Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică”;

– I.P. Agenția Servicii Publice.

Etapele înregistrării unui SRL sunt următoarele:

1. Pre-înregistrare (verificarea și rezervarea denumirii persoanei juridice), prin transmiterea solicitării prin intermediul adresei electronice:  („e-mail ASP”).

Anterior inițierii procesului de înregistrare a SRL-ului, solicitantul va trebui să verifice disponibilitatea denumirii și rezervarea acesteia.

În acest sens, solicitantul urmează să completeze o cerere, pe care va aplica semnătură electronică calificată.

Modelul cererii poate fi accesat conform următorului link: . Cererea completată și semnată va fi transmisă pe email-ul ASP.

Denumirea SRL-ului urmează a fi redactată:

– cu utilizarea caracterelor latine;

– să fie deosebită/ diferită de alte denumiri deja înregistrate și/sau mărci comerciale protejate;

– să respecte rigorile corectitudinii lingvistice.

Urmează a fi menționat că în cazul utilizării în denumire a numelui de familie, fondatorii pot utiliza doar numele proprii.

După transmiterea cererii, registratorul va remite solicitantului o notă de plată ce trebuie achitată în aceeași zi, pentru ca acesta să inițieze procesul de verificare și rezervare a denumirii. Nota de plată poate fi achitată prin serviciul MPay, Mobile Banking, Internet Banking, terminale de plată a prestatorilor de servicii de plată.

Potrivit prevederilor anexei la Legea 220/2007, taxa pentru prestarea serviciului de verificare (din perspectiva disponibilității și distinctivității denumirii propriu-zise) şi rezervare a denumirii, inclusiv prin intermediul internetului, pe un termen de până la 6 luni constituie 71 lei. Iar la prestarea serviciului în regim de urgenţă, în 24 de ore, 4 ore sau 1 oră, taxa se majorează, respectiv, de 2, 3 sau 4 ori.

2. Pregătirea documentației în legătură cu înregistrarea SRL-ului.

Documentația necesară pentru înregistrarea unui SRL poate fi regăsită la art. 7 din .

Concomitent, pe pagina oficială a ASP pot fi consultate modele de acte, care pot fi ajustate/ modificate ().

Astfel, documentele necesare sunt:

1) Cerere privind înregistrarea de stat a persoanei juridice;

2) Confirmarea verificării denumirii persoanei juridice;

3)  Decizia de fondare;

4)  Statutul Societății cu răspundere limitată;

5) Declarația privind beneficiarul efectiv/beneficiarii efectivi ai persoanei juridice;

6) Avizul Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare – pentru societăţile de asigurare, fondurile nestatale de pensii, asociaţiile de economii şi împrumut şi, în cazurile stabilite de legislaţie, pentru organizaţiile de creditare nebancară;

7) Documentul ce confirmă achitarea taxei de înregistrare de stat.

Conform art. 8 din Legea 220/2007, documentele pentru înregistrarea de stat se perfectează în limba română.

Totodată, documentele semnate în străinătate urmează a fi autentificate notarial și apostilate, în cazul celor emise de autoritățile statale – doar apostilate. Ulterior, acestea urmează a fi traduse de un traducător autorizat din RM, dacă sunt într-o limbă străină.

3. Depunerea documentelor în format online pe adresa electronică menționată supra.

Toate documentele urmează a fi scanate și convertite în format PDF pentru a fi semnate cu semnătură electronică. Ulterior, acestea pot fi transmise pe adresa electronică:

După recepționare, registratorul va transmite o notă de plată, care poate fi achitată în aceeași zi.

4. Etapa de examinare.

Procedura înregistrării este stabilită de art. 11 din Legea 220/2007.

Înregistrarea de stat a persoanei juridice, sucursalei acesteia, precum şi a întreprinzătorului individual / gospodăriei țărănești se efectuează în termen de 24 ore, care se calculează din ziua lucrătoare imediat următoare celei în care au fost prezentate documentele necesare înregistrării.

 După recepționarea documentelor de către ASP, registratorul va analiza documentația pentru a emite o decizie favorabilă, fie va reveni cu solicitări de rectificare/ completare.

5. Etapa finală: Registratorul va adopta decizia privind înregistrarea SRL-ului și o va transmite electronic solicitantului.

Potrivit art. 14 din din Legea 220/2007, decizia de înregistrare se emite în format electronic.

Registratorul în domeniul înregistrării de stat este în drept, din oficiu sau la cererea persoanei interesate, să corecteze în decizia adoptată erorile care contravin actelor de constituire şi alte greşeli evidente. Pentru aceasta se adoptă o decizie de corectare a greşelilor, care nu anulează şi nu modifică caracterul juridic al deciziei de înregistrare.

Decizia de înregistrare poate fi contestată în instanţa de judecată şi poate fi anulată numai de instanţa de judecată. Decizia de înregistrare nu poate fi suspendată.

Suplimentar, Vă informăm că pentru înregistrarea online a unui SRL, poate fi consultat și Ghidul practic al solicitantului serviciului electronic ,,Înregistrarea de stat la distanță a unității de drept în RM”, plasat pe pagina oficială a IP ASP  ().

Taxele pentru înregistrarea de stat și serviciile prestate de IP ASP sunt prevăzute în Anexa la Legea 220/2007 și se achită prin Serviciul guvernamental de plăţi electronice (MPay) sau prin virament.

Taxa pentru înregistrarea de stat a persoanelor juridice (constituirea, reorganizarea, lichidarea, suspendarea sau reluarea activităţii persoanei juridice, înregistrarea modificării actelor de constituire ale persoanelor juridice, înregistrarea înscrierii datelor în Registrul de stat) constituie 1149 lei.

La cererea solicitantului, pentru serviciile de înregistrare de stat a persoanelor juridice, sucursalelor acestora, a întreprinzătorilor individuali/gospodăriei țărănești (de fermier), precum şi pentru serviciile de înregistrare de stat a modificărilor în actele de constituire şi în datele înscrise în Registrul de stat, prestate în regim de urgenţă, timp de 4 ore, taxele se majorează de 4 ori (art. 4 alin. (6) din Legea 220/2007). În cazul refuzului neîntemeiat din partea solicitantului de a primi documentele conform serviciului solicitat, plata pentru serviciul executat nu se restituie (art. 4 alin. (8) din Legea 220/2007).