Se aplică limita prevăzută la art. 6 din Legea nr. 845/2019 în situația în care entitatea comercializează bunuri sau prestează servicii cu achitarea în rate? În acest caz, limita respectivă se extinde asupra mărimii ratelor sau valorii totale a bunurilor comercializate sau serviciilor prestate?
Potrivit art. 3 alin. (1) din Legea contabilității și raportării financiare nr. 287/2017, faptul economic reprezintă orice tranzacție, operațiune, eveniment care a modificat sau poate modifica activele, capitalul propriu, datoriile, veniturile, costurile şi/sau cheltuielile entității.
În practică, sunt întâlnite situații în care agentul economic comercializează bunuri sau prestează servicii, pentru care este prevăzută, conform condițiilor contractuale, achitarea în rate.
Reieșind din prevederile art. 293 alin. (2) din Codul contravențional, care prevede sancțiune în cazul în care loc încasarea plăţilor în numerar de la cetăţeni în suma ce depăşeşte 100 000 de lei per tranzacție sau fracționarea plăţilor cu scopul eludării limitei stabilite prin , la examinarea specificului tranzacției efectuate urmează să se țină cont atât de cuantumul fiecărei operațiuni de plată, cât și de circumstanțele ce au determinat fracționarea acesteia.
Astfel, în cazul în саrе întreprinderea comercializează bunuri sau prestează servicii și oferă opțiunea de achitare în rate, limita prevăzută la art. 6 din Legea nr. 845/1992, se va aplica în raport cu fiесаrе rată (рlаtă) achitată, doar în situația în care acest fapt a fost prevăzut în contract și reprezintă o modalitate de plată utilizată de către entitate.
Totuși, în cazul în care divizarea plății аrе lос doar în scopul de а eluda plafonul stabilit de legislație, nefiind un mod de achitare practicat de întreprindere, aceasta este pasibilă de aplicarea sancțiunii prevăzute la art. 293 alin. (2) din Codul Contravențional.
Modificări în partea ce ține de efectuarea decontărilor aferente operaţiunilor de plată în numerar aplicabile începând cu 01.01.2025
Începând cu 01.01.2025 cadrul normativ de bază privind efectuarea decontărilor aferente operaţiunilor de plată pe teritoriul Republicii Moldova, modul şi limitele de efectuare a decontărilor, precum şi sancțiunile aplicabile sunt prevăzute de Legea privind efectuarea decontărilor în numerar şi pentru modificarea unor acte normative nr. 34/2024.
Potrivit art. 4 din , operaţiunile de încasări şi plăţi efectuate de:
– persoanele juridice, indiferent de tipul de proprietate sau forma juridică de organizare, cu excepţia autorităţilor şi instituțiilor publice;
– reprezentanțele permanente şi sucursalelor persoanelor juridice nerezidente;
– organizaţiile necomerciale;
– persoanele fizice care desfăşoară o activitate de întreprinzător;
– persoanele fizice care desfăşoară o activitate profesională în sectorul justiției sau în domeniul sănătății;
– persoanele fizice care nu desfăşoară o activitate de întreprinzător şi care cumpără bunuri imobile sau mijloace de transport de la alte persoane fizice care nu desfăşoară o activitate de întreprinzător
– se efectuează prin transfer, cu excepțiile prevăzute la art. 5 şi 6.
În partea ce ține de operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar prin intermediul prestatorilor de servicii de plată prevăzuți la art. 5 alin. (1) lit. a)–d) din , se efectuează în modul stabilit de legislaţie.
În corespundere cu prevederile art. 5 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 34/2024, persoanele juridice, indiferent de tipul de proprietate sau forma juridică de organizare, cu excepţia autorităţilor şi instituțiilor publice, reprezentanțele permanente şi sucursalelor persoanelor juridice nerezidente, organizaţiile necomerciale, persoanele fizice care desfăşoară o activitate de întreprinzător, persoanele fizice care desfăşoară o activitate profesională în sectorul justiției sau în domeniul sănătății au dreptul să încaseze plăţi în numerar de la o persoană fizică care nu desfăşoară activitate de întreprinzător, în sumă ce nu depăşeşte 100 000 de lei pentru o plată, cu excepţia situațiilor prevăzute la alin. (2) din prezentul articol.
Alineatul (2) al art. 5 din Legea nr. 34/2024 statuează faptul că persoanele fizice care desfăşoară o activitate profesională în sectorul justiției sau în domeniul sănătății au dreptul să încaseze plăţi în numerar pentru serviciile prestate, din partea beneficiarului acestor servicii sau a reprezentantului acestuia, în sumă ce nu depăşeşte cumulativ 100 000 de lei anual.
De menționat că potrivit art. 8 alin. (2) din Legea nr. 34/2024, în cazul în care entitățile nu vor respecta prevederile art. 5 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 34/2024 și va avea loc încasarea plăţilor în numerar în sume ce depăşesc limitele stabilite la art. 5 alin. (1) lit. i) şi alin. (2), Serviciul Fiscal de Stat va aplica o amendă în mărime de la 3% până la 10% din suma încasată în numerar ce depăşeşte limita stabilită.