fbpx

Follow Us

Modificări Propuse privind Achitarea Diurnei

Sar putea să-ți placă și...

Web sitesi için Hava Tahmini widget

Entitățile din sectorul privat ar putea achita diurna în cuantum mai mic decât este prevăzut în Regulamentul cu privire la delegarea personalului entităților din Republica Moldova (HG nr.10/2012), dar nu mai puțin decât 70% din cuantumul respectiv. Această modificare este prevăzută într-un  de modificare a Regulamentului, aprobat de Guvern în ședința din 20 noiembrie curent.

Cele mai importante modificări care se propun la Regulamentului respectiv, după cum a menționat ministra finanțelor Victoria Belous,  vizează revizuirea noțiunii de diurnă prin specificarea faptului că în componența acesteia se includ cheltuielile aferente hranei și costul transportului pe teritoriul localității de delegare, ajustarea modalității de delegare în străinătate a membrilor Guvernului, acordarea dreptului agenților economici de a calcula diurnal în cuantum mai mic decât cel stabilit, revizuirea plafonului diurnei pentru perioada aflării unor persoane la cursuri de formare profesională.

De asemenea, se mai propune precizarea modalității de compensare a cheltuielilor pentru combustibil. Astfel, în caz de utilizare de către personalul delegat a transportului auto, inclusiv a transportului închiriat sau personal, acestuia i se compensează cheltuielile pentru combustibil și lubrifianți, în funcție de consumul specific al acestora și distanța parcursă până la destinație sau la locul de cazare și de la locul de destinație sau de la locul de cazare la locul menționat în ordin sau în legitimația de deplasare ori la domiciliu.

Totodată, Regulamentul urmează a fi completat cu o următoare prevedere nouă conform căreia, cheltuielile de locațiune pe perioada delegării în interes de serviciu suportate de personalul delegat peste plafoanele stabilite se restituie, la decizia conducătorului, în baza documentelor confirmative prezentate. Prevederile proiectului ar urma să intre în vigoare la 1 decembrie 2024, în vederea aducerii clarității normelor și evitării aplicării în continuare a prevederilor cu sens interpretativ, dual sau neclar.