Follow Us

POLMED23 pentru perioadele fiscale începând cu luna octombrie 2023

S-ar putea să te intereseze și...

Web sitesi için Hava Tahmini widget

Ministerul Finanțelor a propus pentru consultări publice  Ordinului privind aprobarea formularului Dării de seamă privind taxa pentru mărfurile care, în procesul utilizării, cauzează poluarea mediului (POLMED23) și a Instrucțiunii de completare a acesteia.

Conform proiectului, POLMED23 va fi aplicabil pentru perioadele fiscale începând cu luna octombrie 2023, inclusiv, iar pentru perioadele fiscale de până în luna septembrie 2023 inclusiv obligațiile aferent taxei pentru mărfurile care, în procesul utilizării, cauzează poluarea mediului, se declară conform formularului POLMED 17.

Totodată, proiectul stabilește că la determinarea obligației privind taxa pentru ambalaje urmează să participe:

  – cantitatea de ambalaje plasate pe piață pe parcursul perioadei fiscale;

  – țintele de valorificare, atinse de fiecare subiect.

 De asemenea,  în contextul modificărilor operate în Legea nr.1450/1998 privind plata pentru poluarea mediului, proiectul mai prevede periodicitatea prezentării dării de seamă:

      – lunar – pentu subecții ce nu sunt înregistrați în SIA ”Managementul deșeurilor” și respectiv nu își execută obligația sa de reciclare a ambalajelor, devenite deșeuri prin aplicarea principiului responsabilității extinse a producătorilor.

     – anual – pentu subecții ce își execută obligația de reciclare a ambalajelor, devenite deșeuri.

 Amintim, în Monitorul din 1 septembrie curent a fost publicată Legea nr. 247 din 31 iulie 2023 pentru modificarea , modificările fiind operate în scopul armonizării unor aspecte ce țin de aplicarea principiilor responsabilității extinse a producătorului (REP) de ambalaje. Detalii .

Proiectul privind aprobarea formularului POLMED23, inclusiv formularul dării de seamă și Instrucțiunea de completare poate fi consultat  până la 22 septembrie curent.