Deja mai mult de doi ani sunt discutate intens aspectele ce țin de aplicarea prevederilor Codului fiscal (CF) cu privire la prețurile de transfer, care au intrat în vigoare din 1 ianuarie anul curent. Trebuie să recunoaștem că mecanismul dat, în cadrul entităților și nu numai, este asociat sau interpretat a fi aplicat exclusiv de către entitățile cu tranzacții de peste 20 mil. lei.
Totuși există sau nu limită cu privire la volumul tranzacțiilor pentru a aplica mecanismul prețului de transfer în relațiile cu părțile afiliate?
Conform prevederilor art. 22618 din CF, la determinarea venitului impozabil, contribuabilul urmează să respecte principiul lungimii brațului pentru tranzacțiile cu persoane afiliate. Alineatul (2) al aceluiași articol stabilește că reglementările stabilite în cap. 112 (Reguli speciale privind determinarea prețurilor de transfer conform principiului lungimii brațului) din CF se aplică tranzacțiilor locale și tranzacțiilor transfrontaliere între persoane afiliate.
În temeiul prevederilor CF (alin. (3)-(8) al art. 22618 CF) în cazul în care prețul obiectului tranzacției între persoane afiliate este reglementat/stabilit prin acte normative sau judecătorești, se consideră că acesta corespunde principiului lungimii brațului. Atribuirea în scopuri fiscale a veniturilor și/sau a cheltuielilor ce rezultă din ajustarea/estimarea efectuată de către Serviciul Fiscal de Stat (SFS), conform prezentului capitol, se asigură cu respectarea prevederilor titlurilor II și X. Ajustarea veniturilor și/sau a cheltuielilor aferente tranzacțiilor pentru care nu a fost respectat principiul lungimii brațului la stabilirea prețurilor se va efectua ținându-se cont de ajustările efectuate, în raport cu acestea, în conformitate cu art. 21 alin. (6) și art. 24 alin. (7) și (8) din CF.
Ajustarea veniturilor și/sau a cheltuielilor efectuate în conformitate cu cap. 112 nu afectează suma TVA aferentă livrărilor și procurărilor stabilite în conformitate cu titlul III. Se mai prevede că sarcina probațiunii privind demonstrarea respectării principiului lungimii brațului aparține contribuabilului. De menționat, că la aplicarea prevederilor capitolului menționat urmează să se țină cont de Liniile directoare OCDE privind prețurile de transfer.
Astfel, din prevederile art. 22618 CF nu rezultă că entitățile sunt limitate în volumul tranzacțiilor.
Ce reprezintă limitele stabilite în mărime de 20 mil. lei si 50 mil. lei ?
Articolul 22619 din CF prevede întocmirea și prezentarea informației privind prețurile de transfer și a dosarului privind prețurile de transfer, astfel:
(1) Contribuabilul care încheie tranzacții cu persoane afiliate cu o valoare totală pe parcursul unei perioade fiscale, calculată prin însumarea valorii tranzacțiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, fără TVA, egală sau mai mare de 20 mil. lei, dar care nu depășește pragul stabilit la alin. (2), este obligat să întocmească și să prezinte informația privind prețurile de transfer. Contribuabilul, conform prezentului alineat, are obligația să întocmească și să prezinte dosarul prețului de transfer numai la solicitarea Serviciului Fiscal de Stat.
(2) Contribuabilul care încheie tranzacții cu persoane afiliate cu o valoare totală pe parcursul unei perioade fiscale, calculată prin însumarea valorii tranzacțiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, fără TVA, egală sau mai mare de 50 mil. lei este obligat să întocmească și să prezinte informația privind prețurile de transfer și dosarul privind prețurile de transfer.
Prin urmare, limita de 20 mil. lei este valabilă pentru întocmirea și prezentarea informației privind prețurile de transfer, însă entitățile urmează, la solicitarea SFS, să prezinte și dosarul prețului de transfer. În cazul limitei de 50 mil. lei este obligatorie întocmirea și prezentarea informației privind prețurile de transfer și a dosarului privind prețurile de transfer.
Astfel, responsabilitatea privind respectarea principiului lungimii brațului sau a prețului de transfer o au toate entitățile din Republica Moldova indiferent de volumul de tranzacții pe care le înregistrează cu părțile afiliate.
De către ce autoritate și când vor fi verificate tranzacțiile aferent lungimii brațului în cazul entităților „mici” și „micro”, cu volume mai mici de 20 mil. lei?
Tranzacțiile respective vor fi verificare în cadrul controalelor de către SFS – fapt stabilit expres în Ordinul ministrului Finanțelor nr.9/2024 cu privire la aprobarea regulilor de implementare a prețurilor de transfer (OMF nr.9/2024), care prevede procedura de stabilire, aplicare și verificare a prețurilor de transfer, precum și conținutul și modul de prezentare a dosarului privind prețurile de transfer, conform art. 22619 alin. (6), art. 22620 alin. (8) și art. 22621 alin. (3) din Codul fiscal.
Conform pct.29 din OMF nr.9/2024, verificarea respectării principiului lungimii brațului are scop verificarea respectării principiului lungimii brațului în tranzacțiile controlate de către persoanele afiliate.
Totodată, pct.30 din ordinul menționat stabilește expres că nu sunt supuși verificării principiului lungimii brațului contribuabilii care au tranzacții cu persoane afiliate, a căror valoare totală pe parcursul unei perioade fiscale nu depășește suma de 1 mil. lei, calculată prin însumarea valorii tranzacțiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, fără TVA.
De asemenea pct.36 din OMF nr.9/2024 prevede fără excepție, precum și fără trimitere la alin.(1) art.22619 al CF că, contribuabilii care nu au obligația întocmirii și prezentării dosarului prețurilor de transfer, la solicitarea SFS, sunt obligați să prezinte următoarele informații și documente:
1) informații despre contribuabil:
a) structura organizatorică, juridică şi operațională a contribuabilului;
b) lista persoanelor afiliate, inclusiv sucursale/reprezentanțele permanente şi datele de identificare ale acestora, localizarea geografică a persoanelor afiliate;
c) precizarea relațiilor de afiliere directe şi indirecte ale contribuabilului vizați în tranzacții;
2) informații despre principalele piețe de desfacere pentru livrările efectuate;
3) informații despre concurenții principali;
4) informații despre plățile efectuate și primite în tranzacțiile controlate;
5) acordurile/contractele aferent tranzacțiilor controlate încheiate;
6) documente și informații din evidența contabilă a contribuabilului;
7) alte informații, acte juridice, documente care au stat la baza efectuării tranzacțiilor controlate.
Astfel, principiul lungimii brațului trebuie să fie respectat de toate entitățile care înregistrează tranzacții cu părțile afiliate, indiferent de volumul (valoarea) acestor tranzacții, dar vor fi verificate doar în cazul când tranzacțiile vor depăși valoarea de 1 mil. lei. În acest context, este necesar de menționat că în procesul verificării pot fi solicitate diverse informații (p.36 din OMF nr.9/2024).
(3) Informația privind prețurile de transfer se prezintă nu mai târziu de data de 25 a lunii a treia după finele perioadei fiscale de gestiune.
(4) Dosarul prețurilor de transfer este întocmit și prezentat de contribuabilul specificat la alin. (1) în termen de 60 de zile calendaristice din momentul solicitării.
(5) Contribuabilul este obligat să asigure păstrarea dosarului prețurilor de transfer pe parcursul unei perioade de 6 ani, care începe să curgă din momentul prezentării acestuia.
(6) Forma, conținutul și modul de prezentare a informației privind prețurile de transfer și a dosarului prețurilor de transfer se stabilesc de către Ministerul Finanțelor.
(7) Prezentul articol nu se aplică persoanelor fizice cetățeni ai Republicii Moldova care nu practică activitate de întreprinzător.