Potrivit art.5 pct.361) din Codul fiscal, activități independente sunt activități de comerț desfășurate de către o persoană fizică rezidentă doar în mod individual, fără a constitui o formă organizatorico-juridică, în urma desfășurării cărora se obține venit.
În conformitate cu art. 697 alin. (1) din CF, subiecți ai impunerii sunt persoanele fizice rezidente care, fără a constitui o formă organizatorico-juridică, desfășoară activități independente, conform specificului activității de comerţ, prin unitatea comercială ce nu depăşeşte suprafaţa comercială de până la 50 m2 şi obţin venit din activităţile independente desfăşurate în domeniul comerţului cu amănuntul (cu excepţia mărfurilor supuse accizelor), cu excepţia activităţilor menţionate la art. 88, 90 şi 901 din Cod, în sumă ce nu depășește 1,2 mil. lei într-o perioadă fiscală. Concomitent, conform prevederilor art.6910, obiect al impunerii este venitul din activități independente obținut în perioada fiscală de declarare. Venitul obținut din activități independente constituie venitul din desfășurarea activităților în domeniul comerțului cu amănuntul (cu excepția mărfurilor supuse accizelor), adică suma încasată de la realizarea mărfurilor.
În temeiul art.6911 și art.6912 din Codul fiscal, calcularea impozitului pe venit se va efectua prin aplicarea cotei în mărime de 1% asupra venitului din activități independente, care nu poate constitui mai puțin de 3000 de lei anual. Așadar, pentru trimestrele I–III se achită 1% din vânzările efectuate pentru fiecare trimestru, dar nu mai puțin de 750 de lei. În avizul de plată pentru trimestrul IV se recalculează suma impozitului pe venit aferent perioadei fiscale, cu stabilirea diferenţei aferente impozitului pe venit corespunzător vânzărilor efectuate pe parcursul anului fiscal şi suma impozitului pe venit calculată pentru trimestrele I–III. Achitarea impozitului pe venit se efectuează până la data de 25 a lunii următoare termenului de prezentare a avizului de plată.
Pentru contribuabilii care inițiază sau încetează activitatea pe parcursul perioadei fiscale, calcularea impozitului pe venit se efectuează prin aplicarea cotei impozitului asupra venitului din activităţi independente, care nu poate constitui mai puțin de 250 de lei pentru fiecare lună pe parcursul căreia persoana a fost înregistrată ca subiect al impunerii potrivit art.697 din CF.
Menționăm că în condițiile prevederilor art.24 alin. (11) din Codul fiscal, deducerea sumelor achitate sau suportate în folosul persoanelor fizice care desfășoară activități independente, nu se permite.
Are oare dreptul persoana fizică care desfășoară activitate independentă de a presta servicii de locațiune a bunurilor mobile?
În conformitate cu art. 3 din Legea nr. 231/2010 cu privire la comerțul interior, activitatea de comerț reprezintă activitatea comerciantului în baza unei sau mai multor forme de comerț, exercitate separat sau combinat, participând la circuitul comercial, prin intermediul unităților comerciale, inclusiv prin prestarea serviciilor comerciale complementare.
La rândul său, conform noțiunii de serviciu comercial complementar definit la articolul sus menționat reprezintă un serviciu menit să sporească atractivitatea produsului comercializat sau serviciului prestat prin oferirea unor informații relevante sau consultații consumatorului final, testarea și livrarea produselor, acordarea asistenței în întocmirea de acte aferente procurării sau deținerii produsului, acordarea posibilității de plasare a comenzilor sau de rezervare a produselor, inclusiv la telefon sau on-line, acordarea de alte servicii caracteristice sau indispensabile activității de comerț de bază.
Astfel, reieșind din normele citate, conchidem că persoana fizică care desfășoară activitate independentă nu poate presta servicii de locațiune a bunurilor mobile.