Pot desfășura activitate în baza patentei de întreprinzător cetățenii ucraineni care se află pe teritoriul Republicii Moldova și beneficiază de protecție temporară?
Potrivit art. 2 din privind patenta de întreprinzător, titular de patentă poate fi orice cetăţean al Republicii Moldova cu capacitate de exerciţiu, orice cetăţean străin sau apatrid, care locuieşte permanent în Moldova şi are dreptul să desfăşoare activitate de întreprinzător, care a declarat despre intenţia sa de a procura patentă şi corespunde cerinţelor de calificare necesare acestui gen de activitate.
Astfel, cetăţeanul străin sau apatridul poate desfășura activitatea de întreprinzător în baza patentei doar cu condiția că locuieşte permanent în Republica Moldova.
Străinii, conform art. 845 alin. (1) din privind regimul străinilor în Republica Moldova nr. 200/2010, au dreptul la domiciliere în RM în baza actelor de identitate valabile. Actul de identitate, care atestă dreptul de şedere legală pe teritoriul Republicii Moldova al cetățeanului străin, reieșind din prevederile art. 3 din Legea nr. 200/2010, reprezintă permisul de şedere.
Totodată, urmează de menționat că statutul juridic al solicitanţilor de azil, al beneficiarilor de protecţie internaţională, de protecţie temporară şi de azil politic, precum şi procedura de acordare, încetare şi anulare a protecţiei sunt stabilite prin privind azilul în Republica Moldova nr. 270/2008 (Legea nr. 270/2008).
Protecția temporară, conform art. 3 al Legii, constituie protecţie cu caracter excepţional menită să asigure, în cazul unui flux masiv şi spontan de persoane strămutate care nu se pot întoarce în ţara de origine, protecţie imediată şi temporară unor astfel de persoane, dacă există riscul ca sistemul de azil să nu poată procesa acest flux fără efecte adverse pentru funcţionarea sa eficientă, în interesul persoanelor în cauză şi al altor persoane care au nevoie de protecţie. Fiecărui beneficiar de protecţie temporară, în temeiul art. 22 din Legea nr. 270/2008, i se eliberează un document de identitate prin care i se acordă permisiunea de a rămâne pe teritoriul Republicii Moldova, cu respectarea drepturilor și obligațiilor aferent acestui statut. Totodată, protecţia temporară, conform art. 26 alin. (1) lit. a) din Lege, încetează la atingerea duratei maxime de protecţie temporară, stabilită prin hotărîre de Guvern.
Astfel, având în vedere faptul că, cetățenii ucraineni – beneficiari ai protecției temporare nu întrunesc condiția stabilită la art. 2 din Legea nr. 93/1998 – adică nu locuiesc permanent pe teritoriul Republicii Moldova, patenta de întreprinzător nu poate fi eliberată pentru această categorie de persoane.
Totodată, potrivit pct. 23 din privind acordarea protecției temporare persoanelor strămutate din Ucraina nr. 21 din 18.01.2023 (Hotărâre), beneficiarii de protecţie temporară au dreptul de a munci pe teritoriul Republicii Moldova, fără obţinerea dreptului de şedere provizorie în scop de muncă.
Angajarea acestora, conform pct. 24 din Hotărâre, se face în baza contractului individual de muncă, cu notificarea obligatorie de către angajator, în termen de până la 5 zile de la data încheierii contractului, a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă despre faptul angajării beneficiarului de protecţie temporară.
În același timp, în scopul desfășurării activității de antreprenoriat pe teritoriul Republicii Moldova, legislația în vigoare permite cetățenilor ucraineni care beneficiază de protecție temporară, înființarea de întreprinderi – corespunzător formelor organizatorico-juridice reglementate.